Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Ξημερώματα Κυριακής κάνοντας ζαπιγκ έπεσα στη μετάδοση του ΡΙΚ (προφανώς σε επανάληψη)του διαγωνισμού κυπριακού τραγουδιού.Το γεγονός ότι μου αρέσει γενικά η μουσική ,το ότι νοσταλγώ τη μουσική της πατρίδας μου και το ότι συμμετείχε η χορωδία ΛΕΑΝΤΡΟΣ ΣΙΤΑΡΟΣ σταμάτησα το ψάξιμο των καναλιών και έμεινα να παρακολουθήσω το διαγωνισμό.
Συμμετείχαν δέκα τραγούδια.Δεν είμαι μουσικολόγος ούτε έχω κάποια ειδικότητα ώστε να κρίνω ως ειδικός.Αναρωτήθηκα όμως ακούγοντας τα τραγούδια ,ποια ήταν τα κριτήρια για να θεωρηθεί το τραγούδι Κυπριακό παραδοσιακό.Αν ξαιρέσουμε το γεγονός ότι όλα είχαν Κυπριακό στίχο,μουσική που να παρέπεμπε στα ακούσματα που έχω για το Κυπριακόπαραδοσιακό τραγούδι έιχαν μόνο τρία τραγούδια και περισσότερο από όλα το Νο 10.Παρακολουθώντας στη συνέχεια τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής ένοιωσα ικανοποίηση για τη κρίση μου γιατί άρχισα να πιστεύω όσο άκουγα τα τραγούδια ότι μάλλον στα χρόνια που λείπω από την Κύπρο άλλαξε το στυλ των τραγουδιών.Τελικά και το κοινό ψήφισε το Νο 10 το οποίο πήρε και το πρώτο βραβείο.
Υπήρξαν δύο ακόμα τραγούδια που πλησίζαν το παραδοσιακό .Ολα τα άλλα ήταν πολύ ωραία τραγούδια ερμηνευμένα από υπέροχες φωνές με μόνο Κυπριακό γνώρισμα το στίχο.
Αναρωτιέμαι με ποιό κριτήριο έφτασαν αυτά τα τραγούδια στο συγκεκριμμένο διαγωνισμό.Διότι τελικά το τραγούδι που βραβεύτηκε ίσως κέρδισε γιατί ήταν το μόνο παραδοσιακό Κυπριακό τραγούδι.Οχι ότι δεν ήταν καλό αλλά αν υπήρχαν και άλλα;

3 σχόλια:

anagnostria είπε...

Χαρά στην όρεξή σου να παρακολουθήσεις όλα τα τραγούδια! Μόνο γιατί σου αρέσει και ασχολείσαι με τη μουσική δικαιολογείται. Εμένα και να με πληρώνεις δεν θα μπορούσα να κάτσω να τα δω.

maxforeigner είπε...

Δεν μπόρεσα νωρίτερα να δω την ανάρτηση αυτή, γιατί κάποιες μέρες δεν είχα ιντερνετ, αλλά κι όταν έχω, υπάρχει πρόβλημα στο "άνοιγμα" των ιστολογίων. Δυστυχώς δεν μπορώ ακόμα να δω ΡΙΚ. Επομένως δεν μπορούσα να δω την εκπομπή που λες.

eva είπε...

gΟπως γράφω και στην ανάρτηση αγαπητή αναγνώστρια με παρέσυρε αρχικά η παρουσία της χορωδίας του αείμνηστου καθηγητή μου και στη συνέχεια με κράυησε η περιέργεια.
Αγαπητέ Mike και εγώ δεν είναι πολύς καιρός που μπορώ να δω ΡΙΚ διότι εκπέμπει ψηφιακά και μόνο οι νέες τηλεοράσεις το πιάνουν ή με αποκωδικοποιητή